fbpx
Boka tid

Tandställning / Tandreglering

Hos oss på tandkliniken i Norr behandlas du av våra tandläkare inom tandreglering och tandställning. Vi använder de bästa metoderna för att räta ut dina tänder. Oavsett vad du har för problem, ålder och förutsättningar har vi en lösning som ger dig ett leende som du önskar.

Det kan finnas olika anledningar till att utföra en tandreglering och det är aldrig för sent att utföra en tandregleringsbehandling. Tänderna rör sig faktiskt sakta framåt genom hela livet samtidigt som underkäken blir mer synliga. Det gör att tandregleringsbehovet kan öka med en stigande ålder.

Bakgrund till tandreglering / tandställning

På vissa människor kan tänderna växa snett och då kan tandreglering vara ett bra sätt att få tänderna mer raka rent kosmetiskt för utseendets skull. En annan anledning till att utföra en tandreglering kan vara att åtgärda bettfel som orsakar besvär. Det kan vara en konsekvens av sugande på napp eller fingrar, tungpressning, felaktig andning eller andra orsaker.

Vid en tandreglering spelar åldern ingen roll och tandställning har i dag så gott som fullständig social acceptans inom alla åldrar. Om man ändå tycker det är jobbigt med en synlig tandställning finns det idag tekniker där tandställningen kan vara mindre synlig eller helt osynlig. Det finns helt enkelt många moderna tandställningar att välja mellan. Vi hjälper dig att välja rätt när du bokar tid för en konsultation.

Med en tandreglering kommer också fördelar för din munhälsan. Genom att reglera sneda tänder får du en bättre funktion när du tuggar, vilket bidrar till ett minskat slitaget på dina tänder. Efter en tandreglering kan även dina tänder kännas lättare att rengöra vilket bidrar till en bättre munhälsa. För många är det också viktigt med ett både vackrare och friskare leende som stärker din självkänsla vilket gör att en tandreglering blir en investering för livet.

Orsaker till tandställning

OJÄMNA TÄNDER

Tänderna är ojämna och sneda, de kan sitta för tätt och inte stå i en jämn rad. Men en tandreglering blir tänderna raka och jämna.

ÖVER & UNDERBETT

Vid ett överbett eller underbett som gör att dina läppar inte möts när du stänger munnen. Det gör att det blir svårare att tugga.

KOSMETISKA SKÄL

Kosmetiska skäl du vill ha ett vackrare och friskare leende. Det kan stärka din självkänsla.

NÖDVÄNDIGT

Tandreglering kan i en del fall vara nödvändigt att göra innan en tandersättning kan utföras.

DJUPT BETT

Vid ett djupt bett hamnar de främre tänderna i underkäken bakom tänderna i överkäken, vilket gör att du biter långt upp i gommen. Med ett djupt bett kan det börja leda till sårbildning av att det skaver i gommen när du tuggar.

ÖPPET BETT

Ett problem kan vara ett öppet bett när fram- eller sidotänderna inte har kontakt med varandra, vilket leder till en öppning när du biter ihop tänderna.

Metoder för tandställning

Det finns idag många olika metoder för att reglera tänderna och det är många faktorer som spelar in för att hitta den bästa lösningen för dig. Den klassiska rälsen är fortfarande den vanligaste metoden för tandreglering men de andra alternativen som till exempel Invisalign blir alltmer populära.

Invisalign tandreglering

Tandkliniken i norr kan stolt erbjuda invisalign som är en modern metod för tandreglering. Du slipper “räls” och kan med hjälp av genomskinliga plastskenor som du själv byter varannan vecka enkelt reglera och förändra dina tänder.

Invisalignskenorna är specialgjorda efter din tandrad och justerar dina tänder en liten bit i taget. Varje gång du byter skena kommer du allt närmare till raka tänder. Det här är en metod som miljontals människor runt om i världen har reglerat sina tänder med.

Kontakta oss för att boka en tid för en kostnadsfri konsultation på vår klinik på Skeppsbron 33 i Härnösand. Du som patient kommer tillsammans med tandläkaren gå igenom behandlingen steg för steg.

Fördelar med invisalign

MINIMAL SYNLIGHET

Invisaligns genomskinliga skenorna är i princip helt osynliga. Det gör att den nästan inte märks att du har en tandskena.

BEKVÄM ATT ANVÄNDA

Eftersom det inte används några metallfästen eller trådar är Invisalign en bekväm tandregleringsmetod.

TYDLIGA OCH HÅLLBARA RESULTAT

Väljer du Invisalign kommer du redan från början få en behandlingsplan där vi simulerar hur slutresultatet kan komma att se ut. Du kan med detta se fram emot ditt slutresultat under behandlingsperioden.

Fast tandställning

En fast tandställning sitter fast på tänderna och ger ett mycket bra resultat eftersom det går att justera varje tand individuellt. Den fasta tandställningen är den vanligaste metoden idag och du kan ha en fast tandställning gammal som ung. Den här typen av tandställning tar man inte bort förrän behandlingen är avslutad.

I de flesta fall består den fasta tandställningen av små fästen som kallas för Brackets. Dessa fästen är gjorda av metall, porslin eller plast och kan komma i olika färger. Fästena placeras sedan på varje tand och binds ihop med en metallbåge som påverkar tänder och styr dem till önskat läge.

Det finns två typer av fast tandställning: Lingual och Buccal där den sistnämna har metallfästen eller keramiska fästen. Buccal tandställningen placeras på framsidan av tandraden, vilket gör det mycket synlig. Den Linguala tandställningen har fästen på insidan av tandraden och gör den därför i princip osynlig.

Under en tandreglering är det viktigt att vara försiktig med vad och hur du äter så att inte fästena (Brackets) lossnar. Lossnar ett bracket återgår tanden snabbt till sitt ursprungsläge och behandlingen måste börja om från början. Det är även viktigt under en tandreglering att undvika sötsaker och att borsta tänderna efter varje måltid eftersom karies lättare uppstår. Men en fast tandställning fastnar mat i rälsen och sitter kvar mot tanden till att du avlägsnar den genom tandborstning.

Osynlig tandställning

Den osynliga tandställningen är det många som efterfrågar eftersom den sitter på insidan av tänderna och blir därför osynlig. Den här typen av tandställning heter lingual tandställning och påverkar inte ditt utseende under själva tandregleringen.

Med en osynlig tandställning kan du reglera tänderna på samma sätt som med en fast tandställning och uppnå samma resultat. Dock är den här typen av tandreglering mer komplex och det krävs en tandläkare som är specialutbildad och har lång erfarenhet. Därför blir det även dyrare med en osynlig tandställning. Priset beror på hur komplex behandlingen är men generellt sett kan man säga att det är mellan 10 000 – 15 000 kr dyrare per käke med en lingual tandställning än med en fast tandställning. Boka därför in en konsultation hos oss för att se vad vi kan göra med dina tänder.

När en osynlig tandställning placeras på insidan tänderna krävs det mer förberedelser än med den fasta tandställningen som placeras på utsidan. Varje fäste på tandställningen måste anpassas individuellt eftersom insidan på tänderna är ojämna jämfört med framsidan på tänderna.

Vad kostar tandreglering

Det vanligaste vid en tandreglering är att du bekostar den själv men det finns undantag där du kan få en del av behandlingskostnaden betald av Försäkringskassan. Vid riktigt stora sammanbitnings- och tandställningsproblem och vid vissa typer av vävnadsskador omfattas behandlingen av det statliga tandvårdsstödet.

Priset på tandregleringen är individuellt och beror på hur omfattande behandling som behövs samt vilken tandregleringsmetod som ska användas. Ett riktpris på den traditionella tandställningen är ca 27 000 – 40 000 kronor för båda käkarna. Den osynliga tandställningen som fästs på insidan är mer komplicerad och kostar upp till 75 000 kronor för båda käkarna. De övre priserna är endast för de mest komplicerade fallen som kräver många återbesök och justeringar.

 

Hur länge ska man ha tandställningen?

Som med det mesta inom tandreglering är det helt individuellt och varierar från fall till fall hur länge du behöver bära tandställningen. En del patienter med mindre problem behöver inte ha tandställningen mer än sex månader. Patienter med större problem kan behöva behöva bära den fasta tandställningen upp till tre år.

 

 

 

 

logo